Mokum Schip

Dit lettertype is ontleend aan de belettering van de telefooncel in het postkantoor van het complex arbeiderswoningen van Eigen Haard aan de Zaanstraat in Amsterdam. Dit complex wordt veelal Het Schip genoemd.

De telefooncellen in het postkantoor hebben een heel aparte letter, die zich maar moeilijk laat dresseren. Het font is zowel braaf als onstuimig, maar oordeel zelf.

Design: Koos Staal

Dit is mijn eerste font dat is gemaakt met het Open Source-pakket FontForge. Die software heeft een tamelijk lange ‘leercurve’, het kost moeite om alle functies onder de knie te krijgen. Maar het lukte uiteindelijk wel. En dus kon ik met een gerust hart afscheid nemen van Font Creator. Dat pakket had ik ooit aangeschaft, maar toen ik een nieuwe PC kocht met Windows 7 in plaats van XP, werd er moeilijk gedaan. “Nee, we hebben uw naam niet meer in de database staan en we kunnen dus ook geen activeringssleutel toezenden”, was het commentaar.

En wat gebeurde 2 weken daarna? Een wervende mail van Font Creator, met een aanbog om voor een zeker bedrag over te schakelen op versie 7.0 van de software. O, dus mijn naam zat nog wel in de marketingdatabase? Nou, da’s dan jammer.

Download gaat alleen goed met Internet Explorer...